1

26.1.2010 pöydälle pantu asia

ESITYKSEN TEKEMINEN KAUPUNGINHALLITUKSELLE LINNANMÄEN VANHOJEN VESILINNOJEN VARAAMISESTA LASTEN PÄIVÄN SÄÄTIÖLLE MONITOIMIAREENAN JA PYSÄKÖINTILAITOKSEN SUUNNITTELUA VARTEN (ALPPIHARJU, TONTTI 12357/10)

 

Kv 2009-1990, 2009-69

Kiinteistökartta G4 T1, Helsinginkatu, Sturenkatu

 

EHDOTUS                        Lautakunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle, että Lasten Päivän Säätiölle varattaisiin 12. kaupunginosan (Alppiharju) korttelin nro 12357 tontilla nro 10 sijaitseva pyöreä vesilinna monitoimiareenan ja suorakulmainen vesilinna pysäköintilaitoksen suunnittelua varten 30.6.2011 saakka seuraavin ehdoin:

 

1                    Rakennusten ja niihin liittyvän alueen suunnittelu on tehtävä yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston ja kaupunginmuseon kanssa.

 

2                    Vesisäiliörakennukset luovutetaan varauksensaajalle muodostettavasta tontista tehtävän pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen yhteydessä ja rakennusten luovutusehdoista tulee sopia kiinteistöviraston kanssa.

 

3                    Kaupunki ei vastaa varauksensaajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, mikäli alueelle ei saada voimaan varauspäätöksen mukaista asemakaavan muutosta tai poikkeamispäätöstä eikä rakennuksia tontteineen voida luovuttaa.

 

(S0112-45)

 

Pöytäkirjanote kaupunginhallitukselle.

 

Lisätiedot:
Kovanen Juhani, toimistopäällikkö, puhelin 310 36574

 

 

LIITTEET

Liite 1

Lasten Päivän Säätiön kirje 3.12.2009

 

Liite 2

Kartta vuokra-alueesta

 


ESITTELIJÄ

 

Tiivistelmä                         Linnanmäellä sijaitseville kahdelle entiselle vesisäiliölle suunnitellaan uusiokäyttöä, joka edesauttaisi huvipuiston toiminnan kehittämistä. Pyöreä vesilinna on ollut varattuna Lasten Päivän Säätiölle monitoimiareenan suunnittelua varten vuoden 2009 loppuun saakka. Tämä selvitystyö on edelleen kesken. Lasten Päivän Säätiö pyrkii selvittämään myös, miten suorakulmaisen vesilinnan tiloja voitaisiin hyödyntää pysäköintitilana.

 

Suunnitteluvarauksia esitetään tehtäväksi 30.6.2011 saakka.

 

Pääkaupunkiseudun vesi- ja viemärilaitostoiminnot yhdistyivät vuoden 2010 alusta lukien. Yhdistymisen myötä uuden kuntayhtymän omaisuudeksi siirtyi vain omaisuus, joka liittyi välittömästi vesi- ja viemärihuollon tarpeisiin. Koska Linnanmäen vesisäiliöt ovat olleet poissa alkuperäisestä käytöstä jo vuosia, ne siirtyivät 1.1.2010 lukien kiinteistöviraston omaisuudeksi.

 

Hakemus                          Lasten Päivän Säätiö esittää 3.12.2009 päivätyllä kirjeellään, että pyöreän vesisäiliön varausta jatkettaisiin monitoimiareenan suunnittelua varten ja että sille varattaisiin suorakulmainen vesisäiliö pysäköintilaitoksen hallin suunnittelua varten.

 

./.                   Hakemus ja vuokra-aluekartta ovat esityslistan liitteinä 1 - 2.

 

Kaupunginhallituksen varauspäätökset

 

Kaupunginhallitus päätti 7.5.2007 varata 12. kaupunginosan (Alppiharju) korttelin nro 12357 tontilla nro 10 sijaitsevan pyöreän vesilinnan Lasten Päivän Säätiölle monitoimiareenan suunnittelua varten 31.12.2008 saakka seuraavin ehdoin:

 

1                    Rakennuksen ja siihen liittyvän alueen suunnittelu on tehtävä yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston, kaupunginmuseon ja Helsingin Veden kanssa.

 

2                    Helsingin Vesi luovuttaa vesilinnarakennuksen varauksen-saajalle suoraan muodostettavasta tontista tehtävän pitkä-aikaisen maanvuokrasopimuksen yhteydessä ja rakennuksen luovutusehdoista tulee sopia Helsingin Veden ja kiinteistöviraston kanssa.

 

3                    Monitoimiareenan autopaikat sijoitetaan maanalaiseen pysäköintilaitokseen. Samoin ajoyhteydet monitoimisaliin osoitetaan maan alta pysäköintihallin kautta. Varauksensaajan tulee sopia näistä pysäköintilaitoksen varauksen-saajan kanssa.

 

4                    Kaupunki ei vastaa varauksensaajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, mikäli alueelle ei saada voimaan varauspäätöksen mukaista asemakaavan muutosta tai poikkeamispäätöstä eikä rakennuksia tontteineen voida luovuttaa.

 

Varausta on jatkettu 31.12.2009 saakka.

 

Suorakulmainen vesisäiliö on ollut varattuna YIT Rakennus Oy:lle ja Restel Oy:lle hotellin suunnittelua varten 31.12.2009. Varaajat eivät ole esittäneet varaukselle jatkoa.

 

Nykyinen maanvuokrasopimus ja vesisäiliöt

 

Lasten Päivän Säätiölle on vuokrattu Alppiharjun tontista 12357/10

noin 64 205 m2:n suuruinen alue Linnanmäen huvipuistoa varten 31.12.2045 päättyvin vuokrasopimuksin.

 

Linnanmäen kaupunkikuvaa hallitsevat kaksi kookasta vesisäiliörakennusta, erityisesti pyöreä vesilinna, sekä huvilaitteet.

 

Pyöreä vesilinna on rakennettu vuonna 1938. Sitä voidaan pitää
kaupungin yhtenä maamerkkinä. Punatiilisen säiliöosan korkeus on noin 17 metriä ja pohjan halkaisija 65 metriä. Pohjan pinta-ala on
noin 3 300 m2. Vesilinnaa kiertävä pienoisrautatie tehtiin vuonna 1967 ja vesilinnan eteläpuolelle nousi Panoraama-torni vuonna 1987.
1980-luvulla vesilaitos vuokrasi huvipuistolle vesilinnan alaosasta 630 m2:n suuruisen tilan, johon sijoitettiin safarirata. Nykyään vesilinnan alaosassa on avaruusvuoristorata.

 

Suorakulmainen vesilinna otettiin käyttöön 1876. Sitä laajennettiin vuosina 1902 ja 1914 sekä korotettiin vuonna 1928. Vanha vesilinna on jäänyt nykyisen rakennuksen kivijalaksi. Vesilinnan pohjan pinta-ala on noin 3 000 m2, korkeus noin 13 metriä. Nykyisin se on osittain vuokrattu huvipuiston varastokäyttöön.

 


Aikaisemmat suunnitelmat

 

Lasten Päivän Säätiö on valmistellut suunnitelmaa, jossa on ideoitu pyöreän vesilinnan muuttamista monitoimisaliksi. Luonnoksen mukaan vesilinnaan rakennettaisiin yksitasoinen monitoimitapahtumasali, jossa olisi mahdollista järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia sekä yleisötapahtumia noin 4 000 hengelle. Toimintaa voisi olla ympäri vuoden.

 

Alueen jatkosuunnittelussa keskeiseen asemaan on noussut Linnanmäen pysäköintikysymyksen ratkaiseminen omalla alueella. Suorakulmaiseen vesisäiliöön voidaan alustavien laskelmien perusteella sijoittaa noin 400 autopaikkaa. Rakennuksen muuttaminen pysäköintitilaksi vaatii edelleen selvityksiä mm. teknisistä ratkaisuista ja liikennöintijärjestelyistä ja hankkeen kustannuksista. 

 

Suojelukohteet                Molemmat vesisäiliöt sekä suorakulmaisen vesisäiliön itäpuolella sijaitseva pieni tiilirakennus ovat kaupunkikuvallisesti, rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaita rakennuksia, jotka on voimassa olevassa asemakaavassa merkitty suojeltaviksi merkinnällä sr-1.

 

Alueen suunnitteluperiaatteet

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta on 10.11.2005 hyväksynyt Linnanmäen hotellin ja vapaa-ajantilojen suunnitteluperiaatteet.

 

Niiden mukaan vesilinnojen soveltuvuudet hotellikäyttöön ja monitoimisaliksi tutkitaan jatkosuunnittelussa, jonka pohjalta laadittavassa asemakaavan muutoksessa toinen vesilinnoista osoitetaan hotelliksi ja toinen monitoimisaliksi. Vähintään toisen vesilinnan kattotasanteelle on sijoitettava yleisölle avoin kahvila tai muu tila, joka toimii näköalapaikkana.

 

Pyöreälle vesilinnalle mahdollisesti muodostettava uusi tontti on osa huvipuistoaluetta ja tontti rajautuu vesilinnan ulkoseinien mukaisesti. Suorakulmaiselle vesilinnalle ja sitä ympäröiville neljälle pienemmälle rakennukselle huvipuistoalueella on mahdollista tarvittaessa rajata laajempi tontti tai korttelialue.

 


Hotellikäyttöön osoitettavaan vesilinnaan voidaan sijoittaa majoitus- ja viihdetiloja sekä näitä toimintoja palvelevia liiketiloja. Hotellin laajuus on noin 10 000 k-m2 (suorakulmainen vesilinna) tai 15 000 k-m2 (pyöreä vesilinna).

 

Monitoimisalikäyttöön osoitettavaan vesilinnaan voidaan sijoittaa kahvila- ja ravintolatiloja, huvi- ja viihdetoimintaa palvelevia tiloja, julkisia palvelutiloja, kokoontumis-, näyttely-, studio-, liikunta- ja vapaa-ajan toimintaa palvelevia tiloja. Monitoimisalin laajuus on noin 7 000 k-m2 (suorakulmainen vesilinna) tai 10 000 k-m2 (pyöreä vesilinna).

 

Vesilinnat ovat historiallisesti, rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaita rakennuksia (sr-1). Vesilinnojen julkisivuihin tehtävät muutokset on suunniteltava ja toteutettava käyttäen erityistä harkintaa ja hyvää suunnittelua sekä hyödyntäen rakennuksen arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Vesilinnojen yhteyteen tehtävät uudet osat ja rakenteet on suunniteltava siten, että ne sopivat vesilinnan alkuperäiseen arkkitehtuuriin sekä kaupunkikuvaan. Vesilinnan korjaus- ja muutostöiden suunnitelmia kehitetään yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa.

 

Hankkeen suunnittelutilanne ja uudet varaukset

 

Molempien hankkeiden, monitoimiareenan ja hotellin samoin kuin koko huvipuiston osalta keskeinen kysymys on alueen pysäköintiongelman ratkaiseminen. Suorakulmaisen vesilinnan rakenteiden sisäpinnassa on käytetty vedeneristysmateriaalina kivihiilitervaa (kreosiittia). Tämän vuoksi rakennuksen muuttaminen hotelliksi on erittäin haastavaa. Rakennus olisi kuitenkin alustavien selvitysten mukaan muutettavissa pysäköintilaitokseksi ja rakenteiden sisältämien epäpuhtauksien hallitsemiseksi käytettävät rakenneratkaisut olisivat huomattavasti riskittömämpiä ja halvempia kuin hotellikäytössä.

 

Edellä olevan johdosta varaajan, kaupunkisuunnitteluviraston ja kiinteistöviraston välisissä neuvotteluissa on päädytty ratkaisuun, jossa pyöreää vesilinnaa suunnitellaan edelleen monitoimiareenaksi ja suorakulmaista vesilinnaa hotellin sijasta pysäköintikäyttöön. Hotellin rakentamista muualle alueelle selvitetään asemakaavan muutoksen yhteydessä.

 

Koska hankkeiden toteuttaminen edellyttää asemakaavan muuttamista, niin varausta esitetään 30.6.2011 saakka.

 


Linnanmäen huvipuiston pysäköintialueet sijaitsevat tällä hetkellä Alppiharjun puolella Tivolitien varrella puistossa, pysäköintitontilla ja yleisen rakennuksen tontilla. Huvipuiston pysäköinnin ratkaiseminen vähentää pysäköintiliikennettä asuntoalueen puolella ja vapauttaa
YS-tontin, jolle saa rakentaa myös asuntoja. Po. tontin varaamista asemakaavan mukaiseen käyttöön tullaan valmistelemaan em. mainittujen varauspäätösten jälkeen.

 

Lisäselvityksenä esittelijä toteaa, että hankkeen kehittämisen yhteydessä on neuvoteltu vanhan vesilinnan muuttamisesta pysäköintilaitoskäyttöön mm. kaupunginmuseon kanssa. Kaupunginmuseo ei näe estettä vesilinnan suunnittelemiseksi pysäköintilaitokseksi kunhan rakennuksen suojelutavoitteet otetaan huomioon. Varausehtojen mukaan suunnittelun tulee tapahtua yhteistyössä mm. kaupunginmuseon kanssa.